Published On 31/01/2017

PERNOD RICARD OBNAVLJA PARTNERSTVO SA ESN-OM 7. GODINU ZA REDOM

Pernod Ricard potvrđuje svoju opredeljnost za promovisanje odgovornog konzumiranja alkohola među studentima. U svetlu 30-te godišnjice evropskog programa razmene, grupa će obnoviti partnerstvo sa ESN-om (Erasmus Student Network) u utorak 24. januara, sedmu godinu za redom tako što će dati podršku programu Responsible Party. Od 2010. godine program je organizovao blizu 500 “responsible parties” u 32 zemlje širom Evrope i povećao svesnost o potrebi za društveno odgovornom konzumacijom alkoholnih pića kod 330.000 studenata.

Alexandre Ricard, predsednik i generalni direktor grupe Pernod Ricard, i Christian Porta, predsednik i generalni direktor grupe Pernod Ricard EMEA/LATAM (Evropa, Srednji Istok, Afrika/Latinska Amerika) doputovaće u Brisel u utorak 24. januara da još jednom pruže podršku ovom programu i sastanu se sa studentima. U okviru ove posete Briselu, Alexandre Ricard će takođe učestvovati u javnoj konferenciji/debati na temu “Evropski studenti: u smeru veće odgovornosti?” zajedno sa predstavnicima Evropske Komisije i ESN-a kojeg će predstavljati predsednik Safi Sabuni.

Alexandre Ricard kaže: “Izuzetno sam zadovoljan što ćemo sedmu godinu za redom obnoviti partnerstvo za Responsible Party sa ESN-om. Ovaj program, u kojem se nikada ne pojavljuju ime niti brendovi grupe Pernod Ricard, predstavlja za mene jedan od najboljih primera inicijative panevropske skale odgovornog konzumiranja pića koja dopire direktno do najmlađih punoletnika. Zajedno sa javnim akterima, možemo prionuti na ovo pitanje: kao industrijski igrač, mi donosimo stvarnu dodatu vrednost ovim programima prevencije. To je u svačijem interesu. Odgovorno veselje funkcioniše!”
Responsible Party je u skladu sa brojnim drugim inicijativama Grupe koje se sprovode u Evropi i globalno, a koje kroz pomenuto partnerstvo promovišu odgovorno konzumiranje alkohola kod studenata i učenika. U Švedskoj, na primer, program Prata Om Alkohol  (Pričajmo o alkoholu) od 2006. godine okuplja industriju, škole i roditelje u cilju podizanja svesti kod srednjoškolaca o rizicima prekomerne konzumacije alkohola, i to je stiglo do 620.000 tinejdžera. U Španiji, incijativa Adolescencija i Alkohol ima isti cilj i od 2011. godine je dosegla do više od 300.000 učenika. U Aziji takođe, u Japanu, program sličan Responsibla Party-ju, pod nazivom “No Ikki!” (Bez opijanja!) odvraća učenike od prekomernogg konzumiranja alkohola, sa 220.000 osvešćenih učenika od 2011. godine.

Najnoviji rezultati nezavisne naučne studije koju već dve godine sprovode istraživači iz Fondacije za istraživanje efekata alkoholizma (FRA) pokazali su celokupnu efikasnost ovog programa: 85% ispitanih učenika gleda pozitivno na program, a 92% njih smatra da su saveti koje su tom prilikom dobili veoma korisni. U široj slici, prema Espad-u*, panevropska studija koja se svake četiri godine sprovodi o zavisnostima među mladima starijim od 16 godina (96.046 ispitanih učenika u 35 zemalja), otkrila je da je zavisnost od alkohola među mladima manja od one koja je bila prijavljena 2011. godine u većini zemalja. Što se tiče Francuske, opijanje je smanjeno za 30% od 2011. godine.